Länkanskaffning | Var går gränsen?

Att skaffa länkar till en webbplats är ett mycket effektivt sätt att få webbplatsen att placera sig bättre efter en sökning någon sökmotor.
Samtidigt är det ett område som ger upphov till ständiga diskussioner i vilken grad länkanskaffning kan göras före det anses bryta mot Googles riktlinjer.
Riktlinjer som avråder från att köpa länkar. Länkanskaffningen skall i stället ske via det som ibland brukar benämnas naturliga länkar eller spontana länkar.
Men var går gränsen vid länkanskaffning?

Om vi tänker oss några scenarion som dessa nedan. Vi har precis skapat, låt oss säga, en webbshop där vi säljer innetofflor av olika modeller.
Före vi överhuvudtaget kan räkna med att få någon att hitta dit så behöver vi skaffa lite länkar till webbshopen. Utan länkar i allmänhet inga placeringar, utan placeringar inga som hittar till oss, om ingen hittar till oss kan ingen länka till oss.

Scenario A, vi sköter länkanskaffningen på egen hand

Här sliter vi själva med att ordna länkarna. Vi skriver relevanta inlägg hos andra bloggar som har koppling till ämnet och länkar i signaturen till vår egen sida. Vi skriver artiklar och lägger in dem på artikelsidor. Vi startar några egna bloggar som handlar om tofflor och närliggande områden och förser dem med adekvat innehåll för ämnet.
Vi registrerar oss i länkkataloger, skriver några pressreleaser.
Helt enkelt vi sköter allt på egen hand.

Här lär knappast någon ha synpunkter på länkanskaffningen.

Scenario B, vi tar lite hjälp med länkanskaffningen

I det här fallet så tar vi hjälp med länkanskaffningen av; familjen, vänner, bekanta som utan ersättning åtar sig att hjälpa till med länkar enligt sättet ovan. Dessutom så har en del av de som hjälper till egna bloggar som de använder för att upplysa folk om att din webbshop finns.

Jag har svårt att tänka mig att det finns några moraliska synpunkter på det här sättet att skaffa länkar.
Vilket för oss över till:

Scenario C, vi köper länkar

Om vi nu inte har vänner, i alla fall inga som kan hjälpa till med länkanskaffning gratis. Vi har inte tiden att lägga ned på att skaffa länkar heller, men vi har en bra budget.
Då återstår alternativet att köpa in tjänsterna som beskrivs ovan.

Nu kan en del ha synpunkter på det här förfaringssättet eftersom man betalar någon annan för att göra det arbetet man själv kunde göra.
Om det synsättet skulle finnas är det i princip samma sak som att ha synpunkter på att man anlitar en bilverkstad istället för att själv lära sig laga bilen.
Att köpa tjänster och få dem utförda är förutsättningen för en marknadsekonomi. Och Internet är en del av den ekonomin.

Det här inlägget postades i Länkar och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar till Länkanskaffning | Var går gränsen?

  1. Magnet Mia skriver:

    Hej, Så länge Google vill att vi ska ha massor av länkar för att få bra ranking, då måste vi få länkar på olika sätt. Så länge det inte är ”black hat”, jag har inga problem med hur man få länkar. Mvh. Mia.